Герои на Чудомир "оживяха" в изложба - добавената реалност на "Оживелите нашенци"

Идеята е на екип дизайнери

27.12.2023 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Интерактивната изложба "Оживелите нашенци" привлича любителите на Чудомировото творчество. Тя бе открита в литературно-художествен музей "Чудомир" в Казанлък и дава възможност на посетителите да се насладят на говорещи картини.

Картините на Димитър Чорбаджийски - Чудомир с героите от неговите разкази и анекдоти оживяват само с един клик върху смартфоните. Целта на добавената реалност и "проговарянето" на изображенията е изкуството да се поднесе по модерен и атрактивен начин.

"Оживелите нашенци е проект, насочен много повече към младата публика. Картините на Чудомир оживяват с гласове и илюстрации от негови творби", сподели Добрина Матова.

Идеята е на екип дизайнери, а в пресъздаването на картините като звукови файлове се включват актьорите Михаил Балабанов и Диана Христова.

"В системата са вкарани картините, които са подбрани от екипа и към всяка една от картините е присъединено съответното съдържание, което се визуализира като добавена реалност. Това означава, че където и да го има това изображение - дали ще е книга, дали ще е билборд - то може да създаде същата добавена реалност", поясни Десислава Пингелова.

Изложбата с добавена реалност може да бъде разгледана в Литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък до февруари, след което ще гостува и в различни градове в България.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.