На Стефановден трябва да имаме на трапезата баница с месо - ето как да я приготвим

Бърза и вкусна рецепта

27.12.2023 | 15:49 Редактор: Вяра Димова
На Стефановден трябва да имаме на трапезата баница с месо - ето как да я приготвим

27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му. По традиция, младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

Баница с месо – как да я приготвите:

Необходими продукти:

1/2 фини кори за баница

100 грама масло

1 с. л. настърган лук

250 грама сварено пилешко месо

1 ч. л. къри

1 с. л. белен слънчоглед

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. лимонов сок

За бешамеловия сос:

1 с. л. масло

1 с. л. брашно

80 грама прясно мляко

сол

черен пипер

Начин на приготвяне:

Задушете лука в 1 с. л. масло до омекване. Добавете накълцаното пилешко месо и запържете за 3-4 минути. После сложете лимоновия сок и черния пипер. Оставете сместа да се охлади и пристъпете към приготвянето на бешамела. Запържете брашното за 1 минута в маслото и постепенно налейте млякото при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и гответе на тих огън до сгъстяване.

Смесете соса с пилешкото месо. Поставете три листа баница едни върху други. Нарежете получената кора на 12 правоъгълни парчета. Сложете във всеки правоъгълник по малко от плънката и го завийте на стегнато руло.

Подредете баничките в предварително намазнена тава, намажете ги с масло и ги поръсете със слънчогледовите семки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.

Четете повече за обичаите на Стефановден в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС