Отново е Коледа и отново е време са класика - фактите, които не знаете за "Сам вкъщи"

Трудно бихме си представили друг в ролята на Кевин Макалистър

24.12.2023 | 16:10 Редактор: Искра Ангелова
Отново е Коледа и отново е време са класика - фактите, които не знаете за

Отново е Коледа и той отново е сам!

Знаете за кого става въпрос, дори без да ви казваме, защото Кевин Макалистър е герой, който трудно се забравя. Момчето, което в пристъп на ярост си пожелава семейството му да изчезне за Коледа, за да може да живее сам в голямата къща, постепенно разбира, че празникът всъщност не се крепи на това кой колко подаръци ще намери под елхата, а с кого ще седне около трапезата.

Изминаха 33 години от любимата коледна класика, но "Сам вкъщи" е все така обичан. Да, обичан. Признайте си, и вие го гледате всяка година, независимо дали просто сте го пуснали за фон, или наистина внимавате в историята. Колкото и да твърдим, че филмът ни е омръзнал, с нетърпение чакаме декември, за да видим малкия Маколи Кълкин отново на екран. Да, "Сам вкъщи" е достъпен в множество стрийминг платформи и можем да го гледаме по всяко време, но усещането е съвсем различно по Коледа.

И въпреки че знаем всеки един капан, който Кевин залага на бандитите Марв и Хари както в Чикаго, така и в Ню Йорк, има няколко интересни факта, които може би са ви неизвестни. Класиката за Холивуд за малко да не съществува, а ролята на малкия Макалистър всъщност е писана специално за Маколи Кълкин.

Сценарият е вдъхновен от живота на Джон Хюз

До август 1989 година, когато Джон Хюз се подготвя за първата си европейска ваканция със семейството, той вече има огромен успех в Холивуд. След като е написал и режисирал филми като "Шестнадесет свещи", "Почивният ден на Ферис Бюлер" и "Самолети, влакове и автомобили", той става известен със способността си да пише истински, искрени сценарии както за тийнейджъри, така и за възрастни. Но една интересна и внезапна идея го кара да сътвори история от гледната точка на дете.

"Заминавах на почивка и направих списък с всичко, което не исках да забравя. Помислих си, че най-важното е да не забравим децата", казва веднъж Хюз пред TIME. Тогава му светва идеята какво би станало, ако остави 10-годишния си син сам у дома. Така се ражда сценарият за "Сам вкъщи", който е бил готов само за 9 дни.

Сняг на всяка цена

Какво би било коледен филм без обилен сняг, който героите да наблюдават от прозореца или да се замерят със снежни топки? В Холивуд всичко е възможно, дори създаването на зимна приказка през лятото, благодарение на технологиите. Но снегът в "Сам вкъщи" е съвсем истински и късметлийски.

Снимките на филма се провеждат в Чикаго през февруари, когато има голям шанс от обилен снеговалеж. За нещастие на Джон Хюз и екипът му обаче зимата на 1989 година не е никак снежна, а температурите са необичайно височки. Сценарият изисквал „перфектен снеговалеж“ за сцената на срещата между майка и син, така че продукцията планирала да изостави всичко, ако изведнъж започне да вали. Всички се надяват на чудо, защото нямат достатъчно бюджет, за да направят изкуствен сняг.

За щастие на целия екип, перфектният снеговалеж започва на втория ден от снимките и по този начин последната сцена от "Сам вкъщи" практически е заснета първа - точно на Свети Валентин.

Ролята на Кевин е написана специално за Маколи Кълкин

Трудно бихме си представили друг в ролята на Кевин Макалистър. Истината е, че Джон Хюз е бил на същото мнение, въпреки че режисьорът Крис Кълъмбъс е интервюирал повече от 200 деца. Сценарият е бил написан с мисъл за Маколи Кълкин, след като той впечатлява с ролята си в друг филм на Хюз - "Чичо Бък".

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Кадър: YouTube