Птичият грип ще се разпространи в Антарктида и ще причини катастрофални щети?

Може да доведе до високи нива на смъртност

21.12.2023 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Птичият грип ще се разпространи в Антарктида и ще причини катастрофални щети?

Птичият грип вероятно ще продължи да се разпространява в района на Антарктика, причинявайки огромни щети на дивата природа. Това твърдят експерти по силно заразното заболяване, което уби стотици милиони птици по света през последните години, съобщава Ройтерс. Разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI), обикновено наричана птичи грип, в отдалечения южен регион поражда загриженост за изолирани популации на видове като пингвини и тюлени, които никога не са били изложени на вируса.

Щамът H5 на вируса беше открит в региона на 8 октомври при представители на вида кафяв морелетник (Stercorarius antarcticus) на остров Бърд, част от британските задморски територии Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови. Това се съобщава в доклад на OFFLU – световна експертна мрежа по животински грип, основана от специалисти на Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH) и Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO). Приблизително по същото време вирусът е бил открит при полярни буревестници и албатроси на близките Фолклендски острови.

"Вирусът HPAI H5 вероятно ще се разпространи допълнително сред антарктическата дива природа, като може да зарази 48 вида птици и 26 вида морски бозайници, които обитават този регион", обявиха от OFFLU в доклада си.

"Негативното въздействие на HPAI H5 върху антарктическата дива природа може да бъде огромно, тъй като присъствието в гъсти колонии до хиляди перконоги (тюлени) и стотици хиляди птици улеснява предаването на вируса и може да доведе до високи нива на смъртност", се добавя в доклада, цитиран от БТА.

"Птичият грип в Антарктида е особено опасен за императорския пингвин, който се счита за застрашен от изчезване. Ако вирусът попадне в колония на императорски пингвини, той може да се разпространи из цялата популация", информира OFFLU.

Снимка: Pixabay