Учени: Чумата, опустошила Европа през 14 век, е довела до слабостта към вредната храна

Зараза е променила състава на бактериите в човешката уста

18.12.2023 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Чумата, опустошила Европа през 14 век, е довела до слабостта към вредната храна

Според учени чумата, изтребила 60% от европейците, е довела и до слабост към вредната храна сред хората, съобщи "Дейли мейл". Според експерти чумата е променила състава на бактериите в човешката уста.

Втората чумна епидемия от средата на 14 век, позната като Черната смърт, е довела до смъртта на 60% от хората, живеещи на Стария континент, както и до исторически промени. Според научно изследване тази епидемия е свързана с любовта към вредната храна днес заради промените в диетата и хигиената. Анализ на калцифицирана зъбна плака на скелети показва, че доминантната бактерия в човешката уста днес се свързва с бедна на фибри и с високо съдържание на въглехидрати храна.

Изследването, публикувано в сп. Nature Microbiology, е направено от учени от щатския университет в Пенсилвания, САЩ, и университета в Аделаида, Австралия. Според резултатите оралният микробиом днес е свързан с хронични болести, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания.

Научният екип е събрал материал от зъбите на 235 души, погребани на 27 места в Англия и Шотландия в периода между 2200 г. пр. Хр. и 1835 г. Идентифицирани са 954 микробни вида, които попадат в две различни общности от бактерии. Първата е доминирана от стрептококите, които се срещат често в устата на съвременния човек, а втората - от метанобревибактериите, които се смятат за изчезнали при здравите хора. Анализът показва, че почти 11% от вариациите могат да се обяснят с исторически промени, включително чумата.

"Знаем, че оцелелите от чумната епидемия са имали по-високи доходи и са се хранели с по-калорична храна. Възможно е промените в диетата на хората да са предизвикали и промени в състава на оралния микробиом. Това е първото изследване, което показва, че микробите в човешкото тяло може да са повлияни от отминали събития като пандемии", каза проф Лора Уейрик от университета в Пенсилвания, която е сред авторите на изследването, цитирана от БТА.

Снимка: Pexels