Изследване: Домашните котки удвояват риска от шизофрения, особено при децата

Причината за това се крие в паразит

13.12.2023 | 12:42 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Домашните котки удвояват риска от шизофрения, особено при децата

Притежаването на котка като домашен любимец се оказва голям рисков фактор за развиването на шизофрения. Децата с котки имат два пъти по-висок риск от шизофрения. В научно изследване се анализират данни от цял свят в рамките на повече от 40-годишен период (1980-2023), за да се разгледа как котките като домашен любимец влияят на риска от развиване на шизофрения. Сборните резултати показват, че при хората с котки има до 2,24 пъти по-голям риск от психични заболявания като шизофрения.

Този риск е най-висок при децата. Причината за това се крие в паразита Toxoplasma gondii (T. gondii), който се появява в изпражненията на котките. Паразитът, при потенциално навлизаме в човешкия организъм, води до токсоплазмоза. Макар и такава инфекция да не се проявява със силни симптоми и да не изисква лечение при зрял човек, отслабеният организъм или недоразвитата имунна система могат да пострадат сериозно от нея, проявявайки треска, проблеми с дишането, припадъци, мускулна слабост.

В предходен научен труд от 2021 г. е установено, че страдащите от шизофрения имат три пъти по-голяма вероятност да имат антитела против T. gondii, което е индикатор за минала инфекция. В подрастващия организъм паразитът не се проявява с видими симптоми, но по-нататък възпалението на мозъка може да доведе до проблеми като нарушено зрение, слух, забавен растеж и затруднения с възприемането на нова информация.

Домашните котки са едни от най-опасните преносители на T. gondii - в стомашно-чревната система на една котка липсва ензимът delta-6-desaturase, който при други бозайници предотвратява размножаването на паразита. Това позволява на T. gondii да снася яйца, които впоследствие се прехвърлят в изпражненията в котешката тоалетна. Котките впоследствие заравят това, което са изхвърлили и по козината и лапите ѝ остават яйца, които в някакъв момент могат да достигнат и човешкия организъм. Малките размери на тези паразити им позволяват да преминат през кръвно-мозъчната бариера, където започват да увреждат мозъчното развитие.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay