Какво да правим през първите дни на бебето вкъщи?

Не трябва да има дълги паузи без кърмене

11.12.2023 | 12:19 Редактор: Толя Стоянова
Какво да правим през първите дни на бебето вкъщи?

Първият ден с бебето у дома може да е доста стресиращ за младите и неопитни родители. Най-важно е да запазите самообладание и да повярвате, че вие като родители можете най-добре да се грижите за своето бебе. Обикновено в болницата къпят бебетата сутринта и в деня на изписването не е необходимо отново да го къпете и вкъщи, достатъчна е цялата друга суматоха у дома.

Най-важно е в дома ви да е приготвено леглото на бебето, да има пелени, козметика, санитарни материали за хигиена на пъпчето и чисти дрешки. Всички други неща биха могли да бъдат закупени впоследствие.

Подгответе се, че първата нощ, а вероятно и следващите няколко нощи може би няма да спите много. За това е добре да имате помощник, който да поеме домакинските задължения, а родителите и най-вече майката да се отдаде изяло на бебето. Основното, което трябва да правите в първите дни след изписването, е да кърмите и да сменяте пелени. Кърменето е изключително важно да става на поискване.

Не гледайте колко време е сукало бебето. В първите дни след раждането то все още няма изграден режим на хранене, сън и бодърстване. Съвсем нормално е бебето да е "залепено" за вас и да иска гърдата ви постоянно.

Още с влизането ви вкъщи трябва да си направите удобно място на легло, диван, кресло, където ще прекарвате много време в следващите дни. Често ще се случва бебето да спи на гърдата, но оставяйки го в леглото да се буди. Съвсем нормално е, бебето да се чувства спокойно в прегръдките на мама и не толкова комфортно в голямото празно легло. Щом се събуди, няма никакъв проблем отново да го сложите на гърда и отново да го накърмите.

Ако бебето спи повече от 3 часа е добре да го събудите и да му предложите гърда. В първите дни след раждането не трябва да се правят дълги паузи без кърмене.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pexels