Добре ли е да отглеждаме бебе и животно заедно?

Българските семейства се оказват по-предпазливи

27.11.2023 | 13:13 Редактор: Вяра Димова
Добре ли е да отглеждаме бебе и животно заедно?

Досега домашният любимец е бил бебето вкъщи, от храненето, през къпането до гушкането, той е получавал цялата ви любов. Но в момента, в който разберете, че сте напът да се сдобиете с истинско бебе, в главата ви нахлуват мисли за това какво да правите с любимото животинче. Дали е подходящо да се отглежда бебе с животно, трябва ли да го преместите от дома си, временно или за постоянно?

По темата може да се намерят както книги, така и множество интервюта със специалисти – педиатри и ветеринари и повечето от тях са на мнение, че няма проблем бебето да расте в един дом с домашен любимец. Според статистически данни, българските семейства са по-предпазливи в това отношение в сравнение с младите родители в чужбина. Често се случва очакващите родители да предпочетат да преместят домашния си любимец от дома си заради това, че ще имат бебе.

Това всъщност не се налага, ако се спазват определени мерки за безопасност, дори домашният любимец може да носи много ползи за мъничето.

Добре е, по време на бременността, бъдещата майка да бъде отменена в грижите по животинчето като чистене на тоалетната, къпане, ресане и т.н. Бъдещата майка не бива да има контакт с изпражненията на домашната котка поради риск от зараза с токсоплазмоза. Добра идея е животното да се изследва за това заболяване, при положителен резултат може да се обмисли, то да бъде преместено от дома за известно време.

При котките съществува риск и от одраскване. Освен травмата, която може да нанесе при одраскване на очи или друго нежно място по детското тяло, съществува и риск от бактериална инфекция.

При кучетата е важно те да се обезпаразитяват редовно както отвън, така и вътрешно. Подробни указания за това ще ви даде ветеринарят. 

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Р.
преди 4 месеца
Сестра ми има и бебе и куче, никога не е имало проблеми. Напротив, кученцето стана бавачка номер 1 и като са в парка, пази количката и не дава на непознати да се доближават до новото и "братче". А като си играят, няма по-сладка гледка!Разбира се има правила, кученцето не влиза в бебешкото легло, не ги оставят без надзор, но като цяло всичко си е окБебе+куче=двойно забавление и много смях. Сигнализирай за неуместен коментар