fallback

Имплант подобрява качеството на живот след мозъчна травма

Той прилага дълбока стимулация на мозъка

07.12.2023 | 09:39 Автор: Деси Николова

Нов мозъчен имплант прилага дълбока стимулация на мозъка, чрез която може да се възстановят увредените когнитивни функции след тежка мозъчна травма и да се подобри качеството на живот.

Имплантът е разработен от учени на Станфордския университет. Той хирургически се поставя дълбоко в мозъка, където електрически стимулира мозъчни мрежи, които са увредени след травмата.

След тежка мозъчна травма най-силно засегнатата част от мозъка е таламусът – структура, която отговаря за предаване на информацията, получена от сетивните органи към мозъчната кора. Към таламуса са свързани и мозъчните мрежи, които отговарят за когнитивни функции като внимание, концентрация и бодърстване. В таламуса има малка структура, наречена централно латерално ядро, която също е свързана с много системи, които отговарят за когнитивни способности. Това ядро се уврежда най-тежко при тежка мозъчна травма.

Новият мозъчен имплант е разработен, за да активира централното латерално ядро с цел задействане на мозъчните мрежи, чиято дейност след мозъчната травма е била преустановена. 

В научно изследване се описват ефектите от импланта. Използван е софтуер за създаване на виртуален модел на мозъка, за да може да се определи най-подходящото място за поставяне на импланта при всеки индивидуален случай, както и необходимото ниво на стимулация, което би задействало централното латерално ядро.

Прочетете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback