Ще останете изненадани колко и какви са вредите от горещия душ

Високите температури изсушават прекалено много кожата и повишават кръвното налягане

04.12.2023 | 20:53 Редактор: Искра Ангелова
Ще останете изненадани колко и какви са вредите от горещия душ

Зима е, навън става все по-студено и горещият душ вкъщи преди лягане изглежда като истински рай. Той ни стопля и после сме готови да релаксираме. Но истината е, че горещата вода може да повлияе зле на здравословното ви състояние. Ето какви рискове крие прекалено топлият душ, според "The Sun".

1. Влошава акнето

Ако имате проблеми с акнето, забравете за горещите душове. Според д-р Фарзан, фармацевт в САЩ, горещата вода може да увреди кожата и да влоши акнето. Прекалено топлата вода премахва от кожата естествените мазнини и полезните бактерии. Тези полезни бактерии играят главна роля в задържането на влажността върху кожата и премахването на мръсотията, както и на лошите бактерии.

2. Прави кожата суха и чувствителна

Къпането с прекалено топла вода може да направи кожата ви по-суха, твърди д-р Фарзан. Абас Канани, фармацевт, казва, че прекалено дългото къпане, особено с гореща вода, премахва естествените мазнини от кожата и затова тя става суха.

3. Забавя растежа на косата

Не само кожата страда от топлата вода. Хората, които си взимат прекалено горещи душове, може да увредят обемната си коса. Горещата вода забавя кръвотечението, а на скалпа му трябва добро кръвообращение, за да подпомогне растежа на косата. Горещата вода може да направи косата и по-крехка и податлива на накъсване. Това пък води до косопад. Това е така, защото горещата вода върху скалпа кара порите да се разширяват и това вреди на корените на косата, пише teenproblem.net.

4. Влошава екземите и повишава кръвното налягане

Колкото и приятни да са ви горещите душове, те могат да влошат някои здравословни проблеми. Високите температури карат кожата да бъде изсушена и това влошава екземата. Освен това, те повишават кръвното налягане, което може да доведе до сърдечни болести.

Снимка: Pexels