Как да понижим риска от сърдечносъдови заболявания?

Те са водеща причина за смъртност сред жените

04.12.2023 | 10:27 Редактор: Вяра Димова
Как да понижим риска от сърдечносъдови заболявания?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност сред жените. Въпреки че сърдечните заболявания се смятат за по-често срещани сред мъжете, специалисти съобщават, че това е причината за 1 от 5 фатални случая на жени.

Повечето жени на възраст между 40 и 60 години имат поне един или повече фактори, които повишават риска за сърдечносъдови заболявания. Постменопаузата, както и ранната менструация, са неконтролируеми рискови фактори за сърдечни заболявания, които са специфични за жените. Много други обаче могат да бъдат избегнати.

При 95% от по-тежките случаи на заболявания, пациентите имат поне един от рисков фактор - тютюнопушене, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол в кръвта, наднормено тегло, липса на физическа активност и диабет.

Ето как да понижим риска от сърдечносъдови заболявания:

1. Спрете цигарите

При пушачите рискът от инфаркт е до шест пъти по-висок, в сравнение с този при непушачи. В САЩ тютюнопушенето е основната причина за предотвратим фаталитет и риск от сериозни заболявания.

2. Здравословна диета

Здравословната диета включва прием на червени меса, както и много плодове и зеленчуци. Важно е количеството на приетата храна да е достатъчно за набавяне на достатъчно количество енергия на тялото. Поради тази причина стриктните диети не се препоръчват.

3. Редовна физическа активност

Учени препоръчват поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност, като бързо ходене, леко каране на велосипед и чистене, или 75 минути физическа активност с висока интензивност, например туризъм, джогинг и бързо колоездене, на седмица.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay