Какво да правим при хипотермия и как да я разпознаем?

Рискът от измръзване е по-висок при наличие на умора и дехидратация

28.11.2023 | 10:44 Редактор: Ивета Велева
Какво да правим при хипотермия и как да я разпознаем?

Измръзването, наричано още хипотермия, е състояние, при което тялото губи своята топлина по-бързо отколкото може да я произведе. Хипотермия настъпва при падане на телесната температура под 35 °C. При липса на своевременно лечение хипотермията може да бъде животозастрашаваща.

Хипотермията често е резултат от продължителен престой на по-ниски температура навън или във вода. Рискът от измръзване е по-висок при наличие на умора и дехидратация.

Симптомите на хипотермия обикновено се появяват постепенно. Те могат да включват:

Треперене, което може да спре, при допълнително спадане на телесната температура;

Неясна реч или мърморене;

Бавно, плитко дишане;

Отслабен пулс;

Непохватност или липса на координация;

Сънливост или липса на енергия;

Объркване или загуба на паметта;

Загуба на съзнание;

При кърмачета кожата става студена и яркочервена.

Как да постъпим при хипотермия?

Осъществяването на контакт със спешена медицинска помощ (112) е изключително важно. След това пострадалият трябва да изведен от студената среда, а последващото затопляне трябва да се извършва постепенно.

Ако преместването на закрито не е възможно, тялото на измръзналия трябва да се предпази от вятъра, особено в зоната на врата и главата. Контактът със студена земя и други повърхности също трябва да се ограничи.

Ако пострадалият е мокър, незабавно трябва да се премахнат мокрите дрехи и да се заменят със сухи. Допълнително затопляне може да се получи чрез топли, сухи компреси, поставяни в зоните на врата, гърдите и слабините. При употреба на бутилки с гореща вода или химически горещ компрес, те задължително трябва да бъдат увити в кърпа преди прилагане, за да се избегне риска от изгаряне на кожата.

Четете по темата в puls.bg

Снимка: Pexels