Защо ни боли главата от някои червени вина?

Експертите предполагат, че причината е във флаванола

25.11.2023 | 18:17 Редактор: Искра Ангелова
Защо ни боли главата от някои червени вина?

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис обясниха причината за главоболието след консумация на червено вино. Резултатите от проучването са публикувани в списание Scientific Reports. Някои хора дори след една чаша червено вино могат да получат главоболие за период от 30 минути до три часа. И това явление е регистрирано дори при хора, които обикновено нямат главоболие след употреба на други алкохолни напитки.

Експертите предполагат, че причината е във флаванола, който се съдържа в червените вина. Вероятно веществото кверцетин нарушава нормалния метаболизъм на алкохола, като провокира главоболие. Този флаванол се съдържа във всички видове плодове и зеленчуци, включително и в гроздето. Често се използва като хранителна добавка, но се променя, когато се смеси с алкохол. По-конкретно кверцетинът се превръща в кверцетин глюкуронид, който блокира метаболизма на алкохола. В резултат на това хората могат да натрупат токсина ацеталдехид, който причинява зачервяване на лицето, главоболие и гадене.

Нивата на този флаванол в червеното вино могат да варират значително в зависимост от количеството слънчева светлина, начина на производство на виното, включително контакта с люспите от грозде по време на ферментацията, избистрянето на питието и отлежаването.

Екипът планира да продължи изследванията си и в бъдеще. Наред с други неща, те искат да сравнят определени сортове червено вино с различно съдържание на кверцетин, за да потвърдят теорията си.

Снимка: Pexels