Резервация за посещение на град: Венеция въвежда входната такса от април 2024 г.

Ограниченията ще обхващат повечето уикенди от 25 април до средата на юли

24.11.2023 | 08:12 Редактор: Тодор Петров
Резервация за посещение на град: Венеция въвежда входната такса от април 2024 г.

Венеция ще започне да тества дневна такса за вход и ограничаване на достъпа на посетителите до най-известните си канали от следващия април. Кметът на италианския град приветства намеренията като първата подобна схема в света, съобщава Ройтерс.

Този ход има за цел да управлява потока от туристи през пролетните празници и някои летни уикенди, когато броят на посетителите е в своя пик, казаха местните власти по време на пресконференция в четвъртък.

"За първи път в света се прави нещо подобно, един град се прави с резервации", каза кметът Луиджи Бруняро.

Ограниченията ще се прилагат от 08:30 до 16:00 ч. местно време, първоначално за общо 29 дни и ще обхващат повечето уикенди от 25 април до средата на юли следващата година.

Пътуващите ще трябва да резервират посещението си онлайн и да платят 5 евро, за да получат QR код, който ще се проверява на определени входни точки и ще им осигури достъп до историческите квартали на града.

Потенциалните санкции ще варират от 50 до 310 евро и ще бъдат наложени на тези, които не спазват мярката. Жителите и хората, които са родени във Венеция, както и студентите, работниците и собствениците на жилища в града ще бъдат освободени от плащане и резервиране на слот.

Посетителите под 14 години трябва да бъдат регистрирани, но достъпът за тях ще бъде безплатен.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС