Венеция към милионите туристи: Пийте вода от фонтаните

Градът опитва да се пребори с купищата боклуци и пластмасата

19.07.2022 | 12:59 Редактор: Тодор Петров
Венеция към милионите туристи: Пийте вода от фонтаните

Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът допринася за производството на между 28 и 40% от отпадъците в зависимост от сезона, според данни на местната администрация.

В това число влиза купища пластмасови бутилки за вода. За да се преборят с отпадъците, местните власти насърчават използването на бутилки за вода за многократно пълнене, като обръщат внимание на туристите върху огромната мрежа от чешми с питейна вода, разположени по площадите и алеите на водния град, както и фонтаните, в които за изненада на мнозина водата също става за пиене.

"В историческия център има 126 фонтана, разположени на цялата територия. Те са лесни за намиране, има по един почти на всеки 100 метра", казва архитектът Алберто Чинелато.

За да улесни още повече работата, компанията за дистрибуция на вода Veritas пусна приложение, което показва карта с всички най-близки фонтани.

"Насърчаването на използването на безплатна питейна вода със сигурност води до по-малко отпадъци, но също така носи по-малко бутилки в историческия център, което означава по-малко замърсяване и по-малко транспорт", каза Чинелато.

Венеция бързо възстановява туристическия си поток след пандемията от коронавирус, която я лиши от икономическия ѝ живот. Но след като през 2019 г. броят на посетителите достигна общо 5,5 млн. души - засенчвайки 50 000 жители на центъра на града, длъжностните лица се опитват да ограничат пристигащите, пише БГНЕС. 

От януари еднодневните посетители ще плащат данък, който досега можеха да избегнат, като не оставаха да пренощуват. Данъкът, чиято цена е между 3 и 10 евро в зависимост от броя на тълпите, ще се плаща онлайн на специален уебсайт. Той ще предоставя на посетителите QR код, необходим за влизане в различните входни точки на историческия център. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК