Бялото и пшеничното брашно имат много алтернативи в кухнята - ето как да ги заменим

Повечето са подходящи за хора с непоносимост към глутен

25.11.2023 | 07:00 Редактор: Ивета Велева
Бялото и пшеничното брашно имат много алтернативи в кухнята - ето как да ги заменим

Повечето тестени изделия се произвеждат от бяло или пшенично брашно. Макар и безпроблемно за мнозина, хората с  целикация (цьолиакия), чувствителност към глутен или хора, които избягват глутен по други причини, не трябва да консумират брашно, съдържащо глутен. За щастие на пазара има разнообразие от брашна без глутен, всяко с различен вкус, текстура и хранителен състав.

Съществуват няколко алтернативни брашна:

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е едно от най-разпространените безглутенови брашна. Направено е от смлени, бланширани бадеми, което означава, че кожата е отстранена. Обикновено се използва в печива и може да бъде алтернатива на галета.

В повечето рецепти може да се замени в съотношение 1:1 вместо обикновено брашно. Ако се използва този тип брашно, добавя се едно допълнително яйце. На финала, тестото ще бъде по-дебело и крайният продукт по-плътен.

Бадемовото брашно съдържа много минерали, включително желязо, магнезий, калций, калий, мед и манган. Освен това е добър източник на витамин Е и мононенаситени мазнини. Съдържанието на мазнини в него обаче увеличава броя му на калории до 640 на чаша, което е с 200 калории повече от пшеничното брашно.

Брашно от амарант

Подобно на елдата, амарантът се счита за псевдозърнена култура. Смята се за основна храна в цивилизациите на инките, маите и ацтеките.

Амарантът има земен, орехов вкус и има тенденцията да приема вкуса на други съставки. Може да замени 25% от пшеничното брашно, но трябва да се комбинира с други брашна при печене. Най-доброто използване на този вид брашно е за приготвяне на тортили, кори за баница и хляб.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно се произвежда от изсушената кокосова вътрешност. Леката му текстура дава резултати, подобни на тези на обикновеното брашно и е подходящо за печене на хляб и десерти. Трябва да се има предвид, че кокосовото брашно абсорбира много повече вода от обикновеното или бадемовото брашно.

Има високо съдържание на наситена мастна лауринова киселина. Този средноверижен триглицерид може да осигури енергия на тялото и може да помогне за понижаване на „лошия“ LDL холестерол в комбинация със съдържанието на фибри в брашното.

Прочетете повече в puls.bg.

Снимка: PEXELS