"Климатът е специфичен": Празникът на еленския бут събра хиляди гости

Изданието е десето по ред

12.11.2023 | 14:27 Редактор: Вяра Димова

В истинска кулинарна фиеста се превърна десетото издание на Празника на еленския бут, което събра хиляди гости в Елена. 

От рано сутринта в центъра на Елена кипи трескава подготовка за фестивала на Еленския бут. От векове във възрожденския град се приготвя прочутият еленски бут, който по консервация и вкусови качества напомня на испанския хамон и италианското прошуто.

"Тук самият климат прави еленския бут по-специфичен. Тук сме в котловина. Прасето е заклано рано сутринта, минало е през огъня. След като се изчисти, разтваря се и след това вече се разфасова", разкри майсторът на еленския бут Антон Антонов.

В много от махалите около Елена, в по-стари времена, бутовете са оставяни на съхранение в стаите, край огнището и така опушването придавало на месото още по-пикантен вкус.

"В момента се пече месо, което след това ще бъде раздадено на хората, за да го опитат", добави производителят Димитрина Иванова.

За десет години Празникът на еленския бут се превърна в една от емблемите на възрожденското градче и национална туристическа атракция.

"Ние обичаме да посрещаме гости, приготвили сме богата програма. Който има желание, нека да заповяда, ще бъде весело", призова кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев.

"От Нова Загора решихме да дойдем, защото имам приятелка от едно близко село и тя винаги ми е разказвала традицията за еленския бут", разказа един от посетителите на празника.

Фестивалът продължава с кулинарни състезания за бут и вино, клоунада и фокуси за малчуганите, и много музика.

Вижте повече в репортажа.