Тази кучешка козина надмина цената на най-фините и скъпи вълни в света

Самоедите са сред породите, които се ценят заради чингората

05.11.2023 | 17:15 Редактор: Вяра Димова
Тази кучешка козина надмина цената на най-фините и скъпи вълни в света

През лятото на 2021 г. Уго Апуцо и Флориано Болетини прекарват месеци в кръстосване на Италия в търсене на това, което смятат, че е перфектният плат. Всеки ден, като част от програмата им в École des Hautes Etudes Commerciales de Paris, те се срещаха с потенциални клиенти и между еспресото и чашите кианти се опитваха да ги убедят, че трябва да запазват материалът, които иначе изхвърлят.

Усилията им дават резултат пет месеца по-късно. Връщайки се по стъпките си, мъжете събрали почти един тон животинска козина. Производителите в Италия, на които я донесли, им казали, че тя е по-добра от финия кашмир. Това не била козина от овце, кози или лама. Това не е дори викуня - една от най-фините и скъпи вълни в света, използвана от водещи модни къщи като Zegna, която я втъкава в скъпи пуловери.

Чингора - изкуството за превръщане на кучешки косъм в текстил - живее в относителна неизвестност от десетилетия, желано от любители и фанатици. Но в момента се полагат усилия за превръщането на невероятното влакно в свръхустойчив плат. Терминът е съчетание от "chien", което означава куче, и "gora", заимствано от породата зайци и кози ангора, чиято козина се използва за производство на тъкани. 

"Само в Германия всяка година има 1600 тона кучешки влакна, които просто се изхвърлят", казва Ан Катрин Шьонрок, предприемач-пионер в областта на чиенгората. 

Идеята за превръщането на кучешките косми в удобни дрехи датира от хилядолетия. Първите животни, опитомени от хората, кучетата са станали и първите същества, готови да седят достатъчно дълго, за да бъде събрана козината им по начина, по който днес се добива вълна и кашмир от овце и кози. Отглеждането на малки кучета заради козината им е било крайъгълен камък на търговията сред племената Салиш в Северна Америка.

Употребата на кучешка козина намаляла, когато овцете и масово произвежданите текстилни изделия станали по-разпространени. Днес модната индустрия се е превърнала в основен консуматор на ключови ресурси и допринася за замърсяването на околната среда.

В зависимост от породата, кучешката козина може да бъде по-твърда от камилската - едно от най-здравите често култивирани животински влакна - и по-добра от овчата вълна в почти всяко отношение.

Една от най-добрите породи, с които е работил Сурджит, е Lhasa apso - дотолкова, че той пише цял труд, посветен на породата. Голдън ретривърите, от друга страна, може да са популярни като домашни любимци, но те произвеждат козина с по-малко восък и по-здрави влакна и, казва Сурджит, козината им е по-къса, отколкото може да се очаква, което води до по-малко използваем материал.

В уебсайта за занаяти Etsy при търсене на "chiengora" се появяват стотици резултати. Там ръчно изпредената прежда от самоед може да ви струва 420 долара за килограм - повече от два пъти цената на финия кашмир, който се цени от луксозни текстилни фабрики като Loro Piana. Това все още е под 600 евро за килограм, посочени в изданието на индустриалния учебник "Fibers" от 2022 г. като "типична цена" на чингора. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка:  pixabay