Не правете това, ако сте боядисали косата си

Определено не е добра идея да се втурнете веднага към пресата

20.10.2023 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Не правете това, ако сте боядисали косата си

Когато боядисвате косата си, тя става по-уязвима и крехка, податлива на увреждания. За да намалите този негативен ефект, е важно да не правите някои грешки.

Не я мийте с гореща вода

Важно е да избягвате горещата вода, ако скоро сте боядисали косата си. Прекалено топлата вода има дехидратиращ и увреждащ характер, а прясно боядисаната коса е уязвима към високи температури. След като сте боядисали косата си, е добре да избягвате горещата вода поне за няколко дни.

Не я излагайте пряко на слънце

След като сте боядисали косата си е важно да не я излагате директно на слънце. Слънчевата светлина прави косата още по-податлива на увреждания, тъй като е по-крехка заради влиянието на боята. Препоръчително е да изчакате няколко дни.

Не измивайте косата с шампоан

Замисляли ли сте се защо в опаковките за боядисване в домашни условия няма шампоан, а само балсам? За това си има причина и тя е, че агресивното измиване с шампоан след боядисване уврежда косата. Тя е достатъчно добре измита след самото третиране с боята.

Въздържайте се от нагряващи уреди

Изчакайте няколко дни, преди да използвате сешоар, преса или маша за коса. Нагряващите уреди правят косата още по-крехка и податлива на увреждане, ако скоро е била боядисана. Важно е да отложите този момент, ако искате косата ви да остане здрава и жизнена.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels