Посочиха храните, които намалят риска от рак

Чесънът съдържа серни съединения, които имат антимикробна активност

15.10.2023 | 10:58 Редактор: Искра Ангелова
Посочиха храните, които намалят риска от рак

Чували сме и сме чели, че има тясна връзка между храните и напитките, които консумираме и развитието на ракови заболявания. Разбира се, фактори като стрес, замърсяване, заседнал начин на живот, генетична предразположеност и други също могат да увеличат риска. Затова не бива да отлагаме редовната консултация с лекар.

В допълнение, бихме могли да добавим към менюто си повече храни, за които е известно, че могат да намалят риска от развитието на ракови заболявания, като: зелен чай, карфиол, сьомга, нахут, овесени ядки, черен боб, моркови, грозде, домати, киноа, череши. Кафяв ориз, семена от чиа.

Орехи

Подобно на лененото семе, орехите са богати на алфа-линолова и омега-3 мастни киселини, но ядките съдържат и антиоксидантни съединения като елагитанини, мелатонин и гама-токоферол, които според учени могат да се борят с оксидативния стрес и възпалението в организма. Въпреки че са полезни за здравето, не бива да се прекалява с консумацията на орехи, тъй като са калорични.

Чесън

Според учени, консумацията на чесън може да намали риска от рак на стомашно-чревния тракт. Чесънът съдържа серни съединения, които имат антимикробна активност, както и инхибират увреждащите клетките канцерогени, отбелязват изследователите.

Броколи

Вкусните кръстоцветни зеленчуци с малко калории са богати на съдържащи сяра химикали, наречени глюкозинолати. За тях е известно, че се борят с увреждането на клетките и възпалението и дори блокират образуването на кръвоносни съдове в тумори, според NCI.

Ленено семе

Лененото семе е основен източник на алфа-линолова и омега-3 мастни киселини, които са свързани с по-нисък риск от рак на гърдата. Западни клинични изпитвания са установили също, че ленените семена имат потенциала да забавят растежа на тумори при жени, които вече са били диагностицирани с рак на гърдата. Важно е обаче да консумираме смляно ленено семе, за да можем да извлечем полезните вещества от него.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay