Есенните храни, които поддържат кожата ни красива

Добрата козметика не е достатъчна

11.10.2023 | 12:13 Редактор: Толя Стоянова
Есенните храни, които поддържат кожата ни красива

С настъпването на всеки нов сезон обръщаме внимание на това каква козметика да ползваме. През различните сезони кожата ни се нуждае от продукти, които да задоволят нейните нужди относно хидратация, слънцезащита (тя е важна през цялата година), защита от студ, сухота, третиране на бръчки, акне, кожни раздразнения и т. н. 

Можем да разчитаме на висококачествена козметика и козметични грижи, но не бива да подценяваме и избора на храна. Тъй като вече е есен, трябва да обръщаме повече вниманието на храните, които са полезни за здравето и красотата на кожата ни. Ето кои са те:

Карфиол

През есента не пропускайте да добавите към менюто си и вкусния карфиол. Той е с високо съдържание на фолат, който помага на кожата да задържа влагата и насърчава клетките да растат и да се делят. Карфиолът е чудесен заместител на картофи или ориз и е подходящ за диетични режими на хранене.

Тиквени семки

Те са изключително богати на  цинк, който насърчава обновяването на клетките и предпазва кожата от инфекции. Но консумацията на тези вкусни семки ни осигурява и бета каротин, за който е известно, че действа като антиоксидант и намалява риска от преждевременно стареене на кожата. 

Моркови

Този класически зеленчук е най-добрият източник на бета каротин - антиоксидант, който се превръща във витамин А в тялото ви и помага за защита на кожата от слънчевите лъчи, като предпазва и от увреждане от свободните радикали. Морковите са чудесни за супи, ястия, салати, фрешове и т. н

Четете повече в az-jenata.bg.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Pexels