Защо трябва да включваме дафиновия лист по-често в храната си?

Пресните дафинови листа са много добър източник на витамин С

04.10.2023 | 22:33 Редактор: Толя Стоянова
Защо трябва да включваме дафиновия лист по-често в храната си?

Той е една от най-често използваните подправки, придаваща аромат на ястия, сосове, супи. Обичаме да го ползваме свеж или сушен. Но освен ароматна подправка, дафиновият лист има и редица ползи за здравето.

1. Има антивирусен ефект

Пресните дафинови листа са много добър източник на витамин С. Смята се, че помагат за повишаване на имунитета, премахване на свободните радикали от тялото.

2. Облекчава настинката 

Дафиновият лист е много ефективен в борбата със симптомите на настинка. Смята се, че чаят, приготвен от дафинови листа, може да допринесе и за понижаване на температурата.

3. Полезен е за сърдечното здраве 

Дафиновите листа съдържат минерали като мед, калий, калций, манган, желязо, цинк и магнезий. За калия е известно, че контролира баланса на натрий в тялото, като по този начин и намалява задържането на излишни течности, които могат да доведат до покачване на кръвното налягане.

4. Има противоракови свойства

Дафиновите листа съдържат много летливи активни съединения, които действат като антиоксидант и антисептик. Известно е също, че имат противоракови свойства.

5. Намалява стреса

Знаете ли, че дафиновите листа, също като босилека и мащерката, съдържат линалол? Етеричното масло от дафинов лист се използва в ароматерапията за намаляване на стреса и не само. Преди употребата му е добре да се допитате до специалист как и в какви количества да го ползвате.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels