Важно е суровите ядки да бъдат накиснати преди консумация

Оказват благоприятни ефекти срещу хипертония, рак и възпаление

25.09.2023 | 21:41 Редактор: Елеонора Танева
Важно е суровите ядки да бъдат накиснати преди консумация

Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени мазнини и други биоактивни съединения: висококачествени растителни протеин, фибри, минерали, токофероли, фитостероли и фенолни съединения. Благодарение на уникалния си състав, те повлияват благоприятно върху здравето. 

Епидемиологичните проучвания свързват консумацията на ядки с намалена честота на коронарна болест на сърцето и камъни в жлъчката при двата пола и диабет при жените. Също така оказват благоприятни ефекти върху хипертония, рак и възпаление. Кръвното налягане, висцералното затлъстяване и метаболитният синдром също се оказват положително повлияни от консумацията на ядки. 

Фитатите и ензимните инхибитори, които правят ядките и семената толкова трудни за смилане, могат лесно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и дехидратиране при ниска температура.

Накиснатите ядки и семена имат по-мек, по-малко горчив вкус от суровите. Те могат да бъдат по-лесни за смилане, което може да увеличи усвояването на някои хранителни вещества. 

Накисването на ядки и семена не е трудно.

1. Измерват се 4 чаши сурови, неосолени, органични ядки/семена в купа със среден размер;

2. Покриват се с филтрирана вода, така че ядките да са потопени;

3. Добавя се 1-2 супени лъжици  сол;

4. Оставят се да престоят покрити за около 7 часа или цяла нощ;

5. Ядките/семената се изплакват, за да се отстранят остатъците от сол и се разпределят на един слой върху решетка, за да изсъхнат.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: pixabay