Кога да започнем тренировки след раждане и какви упражнения да правим?

Бъдете търпеливи, тук скоростните резултати не са препоръчителни

22.09.2023 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Кога да започнем тренировки след раждане и какви упражнения да правим?

Как след раждане да възвърнете предишната си форма? В никакъв случай не бива да бързате. Приемете, че този процес ще отнеме време и тук скоростните резултати не са препоръчителни, особено ако кърмите. 

Кога можете да се върнете към тренировките?

Всяко тяло е различно и колко бързо ще се върнете към предишната си форма зависи най-вече от два фактора: в каква форма сте били преди раждането, както и как е протекло самото раждане. Ако се поинтересувате след колко време точно можете да започнете да тренирате, в интернет преобладават отговорите, че това е допустимо след около 6 до 8 седмици. 

Според специалисти обаче, периодът за това е малко по-дълъг – около 4 до 6 месеца. Със сигурност избягвайте практикуването на водни спортове, преди да сте се възстановили напълно. Консултирайте се с вашия лекар дали състоянието ви го позволява.

Може да започнете с леки упражнения за тазовото дъно (тип Кегел). След няколко дни можете да продължите с леки разходки, докато бутате количката на бебето. Ако пък сте родили чрез цезарово сечение, имайте предвид, че това е сериозна коремна операция. Преди да започнете каквито и да е упражнения за коремните мускули, изчакайте поне 6 седмици.

Дори и след 3-ия месец след раждането, знайте, че тялото ви все още се възстановява. Можете да изпълнявате леки кардио тренировки – да ходите или да карате колело. Ако усетите някакъв дискомфорт – преустановете движението.

Какви са ползите от упражненията след раждане?

Трябва да отбележим, че на първо място преди да започнете да тренирате, вие трябва да се консултирате със здравен специалист. Подходящите упражнения могат да ви помогнат да укрепнете и да тонизирате мускулите си; да благоприятстват възстановяването ви; да повишат нивата ви на енергия и не на последно място – да ви помогнат да се освободите от излишните килограми. 

Вярвате или не, според редица специалисти, физическата активност може да подобри настроението ви, да ви зареди с енергия и мотивация и да ви предпази от развитието и задълбочаването на следродилната депресия. Дори да се чувствате уморени и стресирани, опитайте се да отделите поне 30 минути на ден

Четете повече по темата в az-jeata.bg