Задава се мощна геомагнитна буря, ще се усети силно на 19 септември

Лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци

16.09.2023 | 15:01 Редактор: Тодор Петров
Задава се мощна геомагнитна буря, ще се усети силно на 19 септември

Астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 19 септември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1. Възможно е да се усили до G2, предупреждават учените.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен", пише "Метео Балканс". 

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3429, което ще изригне на 18-19 септември. Астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали средно по сила изригване на Слънцето с голяма интензивност – M2 (R1) в рентгеновия диапазон.

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.