Могат ли изкуствените бъбреци да променят бъдещето на трансплантациите?

Учени са разработили устройство с биореактор, което използва човешки бъбречни клетки, култивирани в лаборатория

10.09.2023 | 09:11 Редактор: Михаела Димитрова
Могат ли изкуствените бъбреци да променят бъдещето на трансплантациите?

В момента лечението на бъбречна недостатъчност включва часове, прекарани в диализен апарат, или трансплантация от донор, които са рядкост. Но има надежда за нова възможност в недалечното бъдеще: изкуствен бъбречен имплант.

Учени са разработили устройство с биореактор, което използва човешки бъбречни клетки, култивирани в лаборатория, и имитира някои от ключовите функции на бъбрека. То е било успешно тествано при прасета в продължение на една седмица, без да има очевидни странични ефекти или проблеми.

Екипът, ръководен от Калифорнийския университет в Сан Франциско, се надява, че тяхното устройство може да бъде адаптирано, за да включва по-широк спектър от видове бъбречни клетки и да бъде съчетано с друг инструмент за филтриране на отпадъците от кръвта.

"Фокусирани сме върху безопасното възпроизвеждане на ключовите функции на бъбрека", казва биоинженерът Шуво Рой.

"Биоизкуственият бъбрек ще направи лечението на бъбречни заболявания по-ефективно, а също и много по-поносимо и удобно."

Само в САЩ над половин милион души се нуждаят от лечение няколко пъти седмично. Всяка година се извършват около 25 000 бъбречни трансплантации, които често са придружени от тежки медикаментозни лечения, за да се гарантира, че новият бъбрек няма да бъде отхвърлен от организма.

Изключително важно е, че няма признаци биореакторите да са задействали имунната система на прасетата. Учените поставят силициеви мембрани, за да предпазят бъбречните клетки от атаки и да поддържат малката машина да работи тихо и ефективно на заден план, подобно на пейсмейкъра на сърцето например.

Устройството, което се свързва директно с кръвоносните съдове и вените, е изработено с култивирани човешки клетки от проксимални тубули; те отговарят за управлението на нивата на вода и сол в организма и са използвани като тестови случай в това изследване. Тези клетки вече са показали обещаващи резултати при лечението на бъбречна недостатъчност при човешки пациенти.

Разбира се, все още сме доста далеч от това подобно биореакторно устройство да заработи при пациенти, но първите признаци са обещаващи. Следват едномесечни изпитания върху животни и ако те са успешни, трябва да се даде зелена светлина за започване на изпитания на устройството върху реални хора с бъбречна недостатъчност, отбелязаха от екипа, цитирани от БГНЕС.

Учените се занимават и с разглеждането на други възможности, като например трансплантиране на животински органи на пациенти. Независимо от подхода, целта е една и съща: да се спаси животът на хората с бъбречна недостатъчност.

"Трябваше да докажем, че един функционален биореактор няма да се нуждае от имуносупресивни лекарства, и го направихме", отбелязва Рой. "Нямахме никакви усложнения и сега можем да надграждаме, достигайки до целия набор от бъбречни функции в човешки мащаб."