Какви са причините за стареене на кожата?

Грижата за кожата трябва да започне навреме

06.09.2023 | 22:02 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са причините за стареене на кожата?

Едва ли има жена, която не иска да съхрани младостта и свежия вид на кожата си колкото се може по-дълго. Но понякога колкото и да се опитваме, не успяваме да отделим достатъчно време за себе си и може би допускаме грешки, без дори да го осъзнаваме. Кои са най-големите причини за преждевременното стареене на кожата? Ето и някои от тях:

Температурата на кожата  

Едва ли знаете, но нормалната температура на кожата е около 33 градуса Целзий. Прекомерната топлина е един от факторите, които могат да допринесат за стареенето на кожата. Ако температурата достигне 40 градуса или повече, топлинният шок в нея стимулира образуването на нови кръвоносни съдове, оксидативно увреждане на ДНК и дори появата на възпалителни процеси. 

Неправилната употреба на мицеларна вода 

Въпреки че не бихме искали да заклеймим този продукт и употребата му, добре е да знаете, че все пак мицеларната вода не е чиста вода. Това означава, че след като сте я използвали, ако искате да премахнете дълбоките замърсявания и остатъци от грим, ще трябва да изплакнете с обикновена вода. Трябва да знаете, че мицеларната вода съдържа активни вещества с детергентно действие, които могат да изсушат кожата, особено в дългосрочен план.

Стрес 

Съществуват клични доказателства, че стресът засяга не само вида и целостта на кожата, но и ускорява нейното състаряване. Прекомерните нива на стрес могат да окажат влияние върху възпалителните процеси в организма, което може да засегне и състоянието на кожата, както и намаляването на нейната бариера. Това може да доведе до по-малка устойчивост на външни влияния, прекалена чувствителност, раздразнителност и др.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay