В София Нова Каховка ще бъде акцент в отбелязването на Денят на независимостта на Украйна

Експозицията е с творби на на Тетяна Болгарова, организира се от посолство на Украйна у нас

21.08.2023 | 21:02 Редактор: Михаела Кирилова
В София Нова Каховка ще бъде акцент в отбелязването на Денят на независимостта на Украйна

"Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" е заглавието на изложбата, с която се отбелязва 32-ата годишнина на независимостта на Украйна. Експозицията е с творби на на Тетяна Болгарова, организира се от посолство на Украйна у нас и ще може да бъде разгледана в столичната галерия "Средец" от 24 август до 1 септември, съобщават организаторите.

От посолството на Украйна отбелязват, че арт-проектът "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" на Тетяна Болгарова представя триизмерни текстилни панели - копия на "каменни бродерии" и има за цел да привлече вниманието към значението на запазването на културното наследство на Украйна и украинската култура по време на войната.

Организаторите на експозицията уточняват, че Нова Каховка е малък град в Херсонска област, в южната част на Украйна, построен през 50-те години на ХХ век по време на строителството на Каховската ВЕЦ и Севернокримския канал.

"В града са изпратени художници и архитекти, сред които е известният украински художник-монументалист Григорий Довженко. По негови проекти са създадени уникални орнаменти и автентични пана, които стават украса на къщи и променят облика на града. В Нова Каховка са изработени повече от 2000 кв. м. декоративни пана. По-късно започват да ги наричат "каменни бродерии", които са удивително цъфтяща архитектурна дантела и културно наследство на Украйна", разказват от екипа, предад БТА.

Снимка: Pexels