Не трябва да допускаме тези грешки при използването на еърфрайър

Храната ни няма да е вкусна, ако не го използваме правилно

16.08.2023 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Не трябва да допускаме тези грешки при използването на еърфрайър

Еърфрайърът се превърна в един от най-предпочитаните и ползвани кухненски уреди през последните години. Не заема място, готви бързо и с минимално количество мазнина, прави превъзходна, хрупкава коричка. Но за да бъде храната приготвена вкусно и ароматно, следва да се внимава с използването на уреда. Макар да е от най-лесните уреди за готвене, понякога може да се сгреши с употребата му.

Този уред може и да е малък, да не заема голямо пространство в кухнята, но все пак има нужда от достатъчно място, за да работи добре. Този тип мини фурни разчитат на постоянен поток от въздух, който им позволява да приготвят храната с висока температура. Препоръчително е около уреда ви да има поне 8-10 см разстояние от останалите мебели и уреди.

Този уред може и да е малък, да не заема голямо пространство в кухнята, но все пак има нужда от достатъчно място, за да работи добре. Този тип мини фурни разчитат на постоянен поток от въздух, който им позволява да приготвят храната с висока температура. Препоръчително е около уреда ви да има поне 8-10 см разстояние от останалите мебели и уреди.

Начинът на работа на еърфрайъра предполага, че горещият въздух може да повдига храните, да ги движи сякаш летят в уреда. И ако слагате много леки храни като спанак например, когато той започне да се пържи, е възможно да се мушне в нагревателната бобина, да загори и да задейства алармата за дим. Затова имайте го предвид, когато слагате в уреда много леки храни.

Еърфрайърът е като фурната - добре е да бъде гореща, за да може да приготви храната правилно. Ако е твърде студен уреда, е възможно храната да не бъде добре сготвена или поне не така, както сте очаквали. Преди да сложите хранителните продукти, погледнете рецептата внимателно и проверете дали изрично е посочена температура. След това включете уреда да загрява, за да може докато извадите продуктите от хладилника/шкафа, да загрее добре. Това няма да ви отнеме много време, защото фрайърът загрява за по-малко от 5 минути.

Не добре почистен уред може да бъде опасен за стомаха и носа ви. Ако не чистите еърфрайъра между отделните готвения, поставяте на висок риск здравето си, посочват кулинарни блогъри. Ако това ви се струва като досадна задача и затова често я пропускате, в грешка сте. За да почистите уреда добре е необходима само гореща вода с малко препарат за съдове. Накиснете кошницата за известно време в горещата вода, за да не се налага да търкате загорелия уред. Само няколко минути от това действие са достатъчни за хубаво почистване, а ще ви спестят много главоболия.

Четете повече по темата в az-jenata.bg