Ето как да се справим с деца на почивка

Няколко съвета за спокойна ваканция с най-малките

11.08.2023 | 19:34 Редактор: Михаела Кирилова
Ето как да се справим с деца на почивка

Август месец е любим за мнозина. Времето е прекрасно и предразполага към пътувания и почивки край морския бряг. Именно през август е пикът, в който хората си взимат отпуск, за да почиват в компанията на своите близки. И тъй като повечето от нас чакат с нетърпение тази жадувана ваканция, със сигурност не искаме да попаднем в плен на някой стомашен вирус или бактерии, които да ни причинят неприятна диария и дискомфорт.

Особено уязвими при пътуване се оказват децата, тъй като тяхната имунна система все още не е достатъчно добре развита. За да ги предпазим и тях, а и себе си от потенциални опасности, които застрашават доброто ни прекарване, ето няколко полезни съвета.

1. Избягвайте да пиете от местната вода или пък вода от несигурни и неясни източници. За предпочитане е да купувате бутилирана вода, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

2. Подсещайте децата си често да мият ръцете си със сапун и вода. Когато са малки, децата най-редовно забравят за хигиената и това е съвсем естествено. Наше задължение е да им напомняме, че добрата хигиена е от ключово значение за здравето ни.

3. Измивайте внимателно всички плодове и зеленчуци, които консумирате, когато сте на почивка. Недобре измитите продукти крият опасност от заразяване с бактерии, които да доведат до стомашни проблеми, разстройство и болки в корема.

4. Консумирайте предимно храни, преминали през термична обработка. Уличната храна, както и суровите продукти могат да ви изложат на висок риск от заразяване с бактерии, затова препоръчително е да се насочвате към готвени и термично обработени ястия.

5. Винаги имайте пробиотик подръка. Никога не се знае къде ще ви „хване“ стомашното разстройство, дали наблизо ще има аптека, а и често в курортите цените са доста по-високи. Затова е добре да подсигурите пробиотика още преди да сте тръгнали на път.

Повече по темата прочетете в Az-jenata.bg

Снимка: Pexels