Бум на крафт бирата и домашното пивоварство у нас, експериментираме и с плодове

Пивовар разкри как да постигнем уникален вкус

04.08.2023 | 19:14 Редактор: Вяра Димова

4 август е Международният ден на бирата. Питието има репутацията на предпочитано и от дамите, и от господата. А у нас, бирата е най-често консумираната напитка след минералната вода.

Началото на бирата датира от древна Вавилония и бързо се превръща в любима напитка на хората. У нас бирата се налага като алкохолна напитка през втората половина на ХІХ век. Днес България се нарежда на 25-о място в света по потребление на бира, а в първата петица са Чехия, Австрия, Литва, Румъния и Полша.

Как се прави бира в домашни условия ни разказа пивоварят Володя Пачев. 

"Малц, хмел, дрожди и вода. Целта да е извлечем захарите от нишестето в малца, така че да ги направим достъпни за маята, която да ги хапне по време на ферментация и да ги направи на алкохол", обясни председателят на на АДПБ.

Експертът, който произвежда и бира, ни даде и рецепти как да постигнем различните вкусовете на напитката. 

"Последните 40-50 години стана бум на крафт и домашното пивоварство, което даде доста свобода на пивоварите и откриха, че може да се прави бира и с плодове", коментира той.

"Бира с краставици и копър като таратор, с чесън - колкото и да звучи екзотично бяха доста добре изпълнени и приятни за пиене", споделя Пачев.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: pixabay