Какви са здравословните причини за нощно изпотяване?

Сред най-баналните е топлото време, особено през лятото

15.07.2023 | 20:10 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са здравословните причини за нощно изпотяване?

Нощното изпотяване може да е предизвикано от много фактори. Сред най-баналните е топлото време, особено през лятото. Прекалено загрятата спалня през зимата също може да е причина да се изпотявате обилно. Прегряването не е препоръчително по време на сън, защото влияе зле на механизмите му.

Но има и здравословни причини, които могат да предизвикат нощно изпотяване. Ако то се случва постоянно всяка вечер и ви мъчи, не трябва да го неглижирате, а трябва да му обърнете внимание. Нощното изпотяване може да е признак на някои сериозни състояния.

Кои са възможните здравословни причини за нощно изпотяване?

Менопауза

Менопаузата е бурен период на промени в женското тяло, свързан с изменения в хормоналния баланс. Преминаването през този период и навлизането в трайна менопауза може да е причина за нощно изпотяване.

Медикаменти

Някои лекарства могат да са в основата на появата на нощно изпотяване. Сред тях са антидепресантите. Някои видове антидепресанти могат да предизвикат изпотяване през нощта като страничен ефект. Ако изпотяването е тежко и обилно, консултирайте се с лекаря, който ги е предписал.

Инфекции, възпаления

Някои инфекции, особено ако са тежки и не са лекувани своевременно, могат да са причина за изпотяване през нощта. Такива инфекции са туберкулоза, бъбречни инфекции, инфекции на пикочните пътища, инфекции на белия дроб, пневмония, остеомиелит, абсцес, сепсис и други.

От изключителна важност е да се определи причината за инфекцията, затова трябва да се консултирате с лекар незабавно.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: БГНЕС