Прецедент: За първи път транссексуална жена стана "Мис Нидерландия"

Победителката е 22-годишната Рики Колe

10.07.2023 | 18:17 Редактор: Вяра Димова
Прецедент: За първи път транссексуална жена стана

Транссексуална жена е коронована за първи път за "Мис Нидерландия", съобщи журито след приключването на конкурса в Льосден, на около 60 км югоизточно от Амстердам, съобщава ДПА.

Победителката е 22-годишната Рики Колe, която заяви, че обича да се застъпва за "всички малки Рики, които са отхвърлени от семействата си". Журито похвали нейния опит и решителност. "Тази финалистка блестеше през цялото време на шоуто и също така постигна най-голям напредък. Тя има солидна като скала история с ясна мисия", обяви журито след решението.

Колe не е непозната в света на холандските конкурси за красота. През 2018 г. тя стигна до финала на телевизионния конкурс "Следващият топмодел на Холандия".

"Знам по-добре от всеки друг какво е да се чувстваш сам и да не си заобиколен само от положителни мисли", каза тя при представянето си в конкурса.

"Когато бях малката Рики и се разкрих като транссексуална, не беше лесно за всички и аз също преминах през това. Днес, години по-късно, стоя по-здраво стъпила на краката си от всякога и това е нещо, което искам да предам на всички, които имат нужда. Защото, докато винаги оставате такива, каквито сте, няма кой да застане над вас", обясни тя, цитирана от БТА.

Рики Коле ще представи страната си на конкурса "Мис Вселена", който ще се проведе през декември в Ел Салвадор. Коле не е първата транссексуална жена, която печели конкурс за красота, съобщава порталът Ти Ем Зи.

Снимка: Twitter