Шоколадът се появява в Европа през 1550 г., за първи път в България - 1901 година

Той се е смятал за "храна на боговете"

07.07.2023 | 19:10 Редактор: Михаела Кирилова
Шоколадът се появява в Европа през 1550 г., за първи път в България - 1901 година

Днес е Световният ден на шоколада.

Сладкото изкушение се появява в Европа през 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките.

За тях шоколадът бил "храна на боговете" и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените. Едва в началото на 20-и век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.

Шоколадът е една от най-популярните храни и вероятността някога да излезе от мода - нулева.

Снимка: БГНЕС