Време е за диня - със или без семките?

Те са изключително богати на фибри

21.06.2023 | 23:22 Редактор: Михаела Димитрова
Време е за диня - със или без семките?

Динята е прекрасен плод, който освежава горещите летни дни и дава много енергия, хидратира, засища глада за сладко и е толкова вкусна! Тя обаче съдържа семки, които повечето хора премахват, когато я ядат.

Истината е, че семките на динята са много полезни. Те съвсем не са вредни и не е задължително да се изхвърлят, както много хора правят.

Семената на динята са изключително богати на фибри, витамини, минерали, желязо, калий и други важни елементи.

Една от най-големите трудности с консумацията им е, че са прекалено твърди. Но това не пречи да ги гълтате заедно с пулпата на динята.

Семената ѝ са страхотен източник на аминокиселини, сред които аргинин и лизин. Те са есенциални аминокиселини, което означава, че не се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната. Семената на динята ги съдържат в изобилие.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay