Кето храненето може да намали растежа на тумори и да ни избави от мазнините

Учени предупреждават, че такъв тип диета не трябва да се прилага дългосрочно

21.06.2023 | 22:30 Редактор: Вяра Димова
Кето храненето може да намали растежа на тумори и да ни избави от мазнините

Кетогенната диета спомага не само за изгаряне на излишни мазнини. Тя може и да помага при забавянето на растеж на тумори в организма. Научен труд разглежда влиянието на кето диетата върху раковите заболявания. Обаче освен положителния ефект от забавяне на растежа на рака, кето диетата е свързана и със повишен риск от кахексия или синдром на загуба на тегло.

Изследван е ефектът на крайна кетогенна диета върху раково заболяване. Теоретично кето диетата представлява замяната на повечето от приетите въглехидрати с мазнини с цел постигане процеса кетоза в организма. Пълното премахване на въглехидрати не е препоръчително, защото може да доведе значителни здравословни рискове.

Учените са установили, че кето диетата има влияние върху ракови клетки. Тя подпомага процес, наречен фероптоза – вид клетъчна смърт, която се постига чрез натрупване на увредени липиди в клетката. Така кето диетата може да предотврати разпространението на тумора в организма.

Някои учени твърдят, че освен ефекта на фероптоза, кето диетата може да помогне в борбата с рака по други начини – при постигането на кетоза се увеличават телца в организма, наречени кетони. Те имат противовъзпалителни свойства и могат да имат противоракови свойства в някои случаи.

Но този вид кетонна диета не може да се поддържа в продължение на дълъг период от време. Премахването изцяло на въглехидрати от хранителния режим може да доведе до повишени нива на холестерол заради липсата на фибри в диетата. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay