Галерия под патронажа на Кейт премахна портрет на Уилям и Хари

Картината е нарисувана от Никола Филипс

16.06.2023 | 10:44 Редактор: Искра Ангелова
Галерия под патронажа на Кейт премахна портрет на Уилям и Хари

Националната портретна галерия на Великобритания премахна двоен портрет на принцовете Уилям и Хари. Закачен там още през 2010 г., посетителите вече не могат да го видят. Причината е решение на управата, взето след ремонта в сградата, продължил близо две години.

Картината, на която са изобразени двамата синове на настоящия крал, е нарисувана от Никола Филипс - Ники преди близо 13 години.

Оказва се, че още през 2018 г. въпросният портрет е бил свален и след това не е закачен отново.

"Ние можем да покажем само малък процент в нашата сграда", се казва в изявление на Националната портретна галерия по повод запитване защо картината с принцовете няма да бъде част от изложените.

"Ние редовно даваме назаем и обикаляме с нашите творби, както на национално, така и на международно ниво. Този портрет на Ники Филипс беше включен в обиколка на изложба "Тюдори до Уиндзор", която пътуваше между 2018 и 2021 г.", казват още от екипа на галерията пред Artnet News.

Британски медии отбелязват, че кралският патрон на Националната портретна галерия е именно съпругата на принц Уилям. Вероятно по нейно желание картината не е закачена отново, а нищо чудно вече и да е нейно притежание.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС