Зелето и тиквата - помощник №1 при проблеми с храносмилането

За да бъдем в добро здраве и форма, е важно в менюто ни всеки ден да присъстват зеленчуци

09.06.2023 | 10:08 Редактор: Петя Кръстева
Зелето и тиквата - помощник №1 при проблеми с храносмилането

За да бъдем в добро здраве и форма, е много важно в менюто ни всеки ден да присъстват зеленчуци. Те са много важни за храносмилането. Някои от тях спомагат за поддържането на чревния микробиом. Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с общото ни здравословно състояние. Ако има дисбаланс на чревния микробиом, то тогава се увеличава рискът от чести разболявания и други проблеми със здравето. Вижте няколко вкусни зеленчука, за които се смята, че са особено полезни за нашия корем.

Зелени листни зеленчуци

Те ни осигуряват важни витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти, но също така съдържат много фибри. Една чаша зеле например има около седем грама фибри, докато чаша варено зеле има около пет грама. Според учени спанакът е друг полезен зеленчук, който се грижи за здравето на храносмилателната система, тъй като съдържа фибри. Други продукти, които можем да добавим към нашите супи, салати и ястия са марули, айсберг, рукола, зеле кейл и други.

Тиква

Въпреки че тя се води "зеленчуков плод", тиквата е една от най-важните храни за здравето на червата. Без значение какъв сорт тиква ще изберете, тя ще ви осигури така важните фибри както неразтворими, така и разтворими. Тиквата може да се приготвя по толкова много начини и е подходяща за диета. Богата е на витамини А, С, В4, калий, натрий и други.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay