Кой матрак е подходящ за Вас?

Най-добрият матрак не е евтин

08.06.2023 | 16:09 Редактор: Юлиан Христов
Кой матрак е подходящ за Вас?

Кой матрак е най-добрият? Ортопедите препоръчват да изберете матрак според теглото, възрастта и здравословното си състояние. Но това е само една от общите препоръки. Ако, събуждайки се сутрин на новото си легло, не усещате нито болка, нито напрежение в гърба - поздравления, вероятно сте направили правилния избор на матрак.

Личните предпочитания не бива да се пренебрегват. Някои хора харесват пружини, други предпочитат латексови матраци. Някои хора предпочитат да потънат в мек матрак, докато други предпочитат твърд матрак с по-стабилна поддръжка.

Асортиментът от матраци в големите магазини е огромен. За да се улесни изборът, си струва преди да се отиде в магазина да се придобие известна представа за видовете и вътрешната организация на матраците и да се знае приблизително какво иска да получи човек от тях.

Най-добрият матрак не е евтин.

Възможно ли е да се спести от матрак? Разбира се, но това може да означава да спестите пари от здравето си. Евтините матраци обикновено се произвеждат по остаряла технология и без да се вземат предвид анатомичните особености на гръбначния стълб, така че след няколко месеца употреба могат да доведат до болки в гърба и мускулите. Освен това бюджетните продукти обикновено са с кратък срок на експлоатация, като след няколко години така или иначе ще трябва да бъдат сменени. Качествените матраците издържат приблизително от пет до десет години или повече. Те са изработени от висококачествени материали и осигуряват отлична опора на гръбначния стълб по време на сън.

Какъв е най-добрият матрак, който да си купите, ако бюджетът ви позволява да изберете всеки модел и нямате сериозни здравословни проблеми? Много хора смятат, че ортопедичните матраци са необходими само за тези, които страдат от различни заболявания на опорно-двигателния апарат. Всъщност ортопедичният матрак само осигурява правилна позиция на гръбначния стълб, не пречи на кръвообращението и помага за добрата почивка. Ето защо ортопедичният матрак е подходящ за всички - както за здрави хора, така и за тези, които са притеснени от болки в гърба. Може да се каже, че почти всички съвременни матраци от известни производители са ортопедични, независимо от техния вид.

Видове матраци спрямо използваните материали:

Матрак с независими Покет Пружини.

Това е ново поколение матраци с пружинни блокове, при които всяка пружина е опакована в отделен джоб. Натискът върху една пружина не влияе върху съседните пружини, така че натоварването върху матрака се разпределя равномерно, което му позволява по-точно да следва контурите на човешкото тяло. Особено удобно е, ако върху матрака спят двама души: движенията на единия не пречат на другия. Колкото повече са пружините в един матрак, толкова по-удобен е той. Стандартният брой е 220-260 пружини на квадратен метър. Обикновено върху пружините има добавени омекотяващи слоеве от латекс, полиуретанова пяна, мемори пяна или друг материал.

Pocket Spring матраците са едни от най-популярните днес. Те са удобни, имат дълъг експлоатационен живот, не губят формата си и се предлагат в различни степени на твърдост: твърди, средно твърди или меки.

Коя система за сън е по-добра: мемори пяна или пружини? - Investor.bg

Латексов матрак

Латекса се произвежда от сокът на каучуковото дърво Hevea. Висококачественият латекс е екологичен, хипоалергенен материал, издръжлив и здрав, устойчив на деформации и без неприятна "химическа" миризма. Но най-важното е, че латексът има невероятни ортопедични свойства.

Най-добрите латексови матраци осигуряват правилна позиция на гръбначния стълб по време на сън, препоръчват се за профилактика на остеохондроза, а също и за хора с проблеми с гръбначния стълб..

Матрак с мемори пяна

Тоз вид матраци са изработени от мемори пяна, вид полиуретанова пяна. Този материал приема оптималната за човека форма, следвайки контурите на тялото, и я "запомня", осигурявайки ортопедичния ефект. Такъв продукт е подходящ за хора с всякакво телосложение, тегло и здравословно състояние. Качествените матраци с мемори пяна, подобряват микроциркулацията на кръвта и предотвратяват мускулното напрежение. За някои обаче този уникален ефект първоначално е объркващ и отнема време да свикнат с него.

Подходящи матраци за деца

За новородени и деца под тригодишна възраст педиатрите препоръчват закупуването на твърд матрак с кокосови влакна, който ще осигури правилна позиция на гръбначния стълб на детето по време на сън. Кокосовите влакна са екологичен материал, практичен и дълготраен, въздухопропусклив и бързосъхнещ. След като бебето навърши три години, матракът трябва да се смени с по-мек, тъй като изискванията за комфорт стават по-високи за по-големите бебета. Добър избор е средно твърд латексов матрак. Пружинните матраци също са добър вариант, но не трябва да се забравя, че бебетата обикновено обичат да скачат върху матрака, което намалява продължителността на живота му.

Протектор за матрак ще бъде полезен за детския матрак, тъй като го предпазва от въздействието на влагата и избягва необходимостта от често почистване.

Подходящ матрак за страдащи от алергии

Естествените пълнежи могат да предизвикат алергии, въпреки че това се случва много рядко. Но ако има опасения, трябва да се предпочете матрак с изкуствен пълнеж. Колкото по-проста е конструкцията на такъв матрак, толкова по-добре.

Хипоалергенният матрак трябва да бъде достатъчно проветрив, за да се предотврати образуването на мухъл или сапрофитни микроскопични акари, които са основните причинители на алергии, във вътрешността на матрака.

Матрак със сребърни нишки/йони е правилният избор за хората, страдащи от алергии. Среброто не само не позволява на неблагоприятните бактерии да се развиват и размножават, но също така предпазва и от появата на неприятни миризми.

Матрак за хора със заболявания на гръбначния стълб

Ако човек страда от проблеми с опорно-двигателния апарат, изборът на матрак трябва да бъде особено внимателен и да се вземат предвид препоръките на лекаря.

При болки в долната част на гърба и дискова херния се препоръчва да се избират средно твърди модели. Болките и дискомфортът в горната част на гръбначния стълб и във врата са причина за избор на твърд матрак, който предлага добра опора за раменете. Лекарите често препоръчват твърд ортопедичен матрак при остеохондроза или сколиоза.

Ортопедичен матрак при болки в гърба: има ли решение? | Puls.bg

Правилно избраният матрак не лекува заболяването, но може да ви накара да се чувствате много по-добре, докато неподходящият продукт може да подкопае резултатите от всяка терапия.

Общото благосъстояние е пряко свързано с качеството на съня. Неподходящите матраци могат да бъдат причина за дискомфорт и дори да влошат проблемите с гръбначния стълб.

Цялата информация, свързана с медицината и здравето, е само с информационна цел и не представлява основание за самодиагностика или самолечение.

Снимка: freepik