Какво представлява йога нидра?

Тя се изпълнява само в една единствена релаксираща позиция

07.06.2023 | 22:50 Редактор: Михаела Димитрова
Какво представлява йога нидра?

Йога нидра представлява специфична медитативна практика, която води до осъзнато отпускане на цялото тяло. В буквален превод от санскрит името означава "йогийски сън" или "божествен сън".

Този вид възстановителна практика обикновено се изпълнява само в една единствена релаксираща позиция, например лежане по гръб. По този начин се постига съсредоточаване върху дихателния цикъл и постепенното отпускане на отделните части на тялото.

Йога нидра е медитативна практика, която позволява осъществяването на връзка с нива в съзнанието, осигуряващи дълбоко отпускане. Чрез нея практикуващия унася себе си в момент, в който не извършва никаква дейност, а просто съществува. По този начин се постига усещане за пълна лекота.

При начални опити за йога нидра, практикуващите често заспиват. Въпреки това в същността на практиката стои съзнателното отпускане на тялото и мислите.

При обикновения дълбок сън, известен още като сън без конкретни сънища, се наблюдава състояние на безсъзнание. Чрез йога нидра се осъвършенства способността на практикуващия да запази своето съзнание по време на дълбока релаксация. Това не означава обаче, че умът е активен по време на практиката.

Повече по темата прочетете на Puls.bg

Снимка: Рixabay