Как да захраним бебето си правилно и кои са основните хранителни групи?

Храните не се отличават особено от тези в менюто и на един възрастен човек

30.05.2023 | 22:25 Редактор: Михаела Димитрова
Как да захраним бебето си правилно и кои са основните хранителни групи?

Основните хранителни групи в менюто на бебето не се отличават особено от тези в менюто и на един възрастен човек. Колкото по-разнообразна е храната, с която се храни бебето, толкова по-добре.

Зеленчуци. Най-често те са първата хранителна група, която се представя на бебето. Зеленчуците са богати на витамини, минерали и фибри. Те са важна част от дневния хранителен прием и служат за основа при въвеждане на храни като месо, яйце, млечни продукти и т.н. Те могат да се предлагат сварени във вода или на пара, запечени на фурна или сурови (краставица, праз, морков).

 

Плодове. Те също заемат голяма част от детското меню, особено в първите месеци от захранването. Те могат да се комбинират както със зеленчуци, така и със зърнените храни (каши). Плодчетата могат да бъдат поднесени под формата на пюре (изпечени или сварени), сок или пък в свеж вид. 

Месо и млечни продукти. Месото е храна, която задължително трябва да присъства в менюто на бебето. То е източник на незаменими аминокиселини, които са градивните блокове на протеините в тялото. Във възрастта, когато клетъчният растеж е толкова интензивен източниците на пълноценен протеин са задължителни в менюто. Освен това месото е източник и на ценни мазнини, които подпомагат правилното нервно развитие. И не на последно място, месото осигурява нуждите на тялото от желязо. Първите меса, подходящи за бебето, са: пилешко, пуешко, заешко и малко по-късно (около 1 година) телешко. 

Зърнени храни. Те се разделят на пълнозърнести и рафинирани. Пълнозърнестите продукти включват цялото зърно в състава си – ядрото на зърното, триците и зародиша. Пълнозърнести продукти са: овесени ядки, лимец, брашно от пълнозърнеста пшеница, спелта, кафяв ориз.

Повече по темата прочетете в Puls.bg