Как правилно да съхраняваме инструментите си?

В тази статия ще си споделим някои от най-добрите начини за това, препоръчани от експертите на ITT Bulgaria

30.05.2023 | 12:05 Редактор: Михаела Димитрова
Как правилно да съхраняваме инструментите си?

Инструментите са неизменна част от много работни места, хобита и проекти. Но какво се случва с тях и как ги третираме, когато не се използват? За да удължите живота им и да ги поддържате в добро състояние, докато отново ви потрябват, е важно да ги съхранявате правилно.

В тази статия ще си споделим някои от най-добрите начини за това, препоръчани от експертите на ITT Bulgaria.

Какви са различните начини за съхранение?

Съществуват няколко начина да съхраните работните приспособления, като това се отнася до подредбата им в отредени за целта помощни аксесоари. Ето кои са подходящи:

  • куфарчета и чанти – те са идеални за транспортиране на малък брой уреди от и до работното място. Често са изработени от издръжливи материали и разполагат с множество джобове и отделения, за да поддържате подреденост, но и да осигурите сигурност при движение;
  • шкафове и системи за съхранение –подходящи са за по-големи колекции от уреди и машини. Може да бъдат свободностоящи или монтирани на стена, като често разполагат с чекмеджета или рафтове, за по-добра организираност. Някои цялостни системи включват вградено осветление или електрически контакти за допълнително удобство;
  • джобове, кобури и колани – полезни са за съхраняване на предмети, до които трябва да имате бърз достъп по време на работа. Често са прикрепени към работна жилетка или друг тип дрехи и аксесоари.
  • органайзери – те са универсална опция, която може да се използва за прибиране на уреди с всякакви форми и размери. Предлагат се в много различни конфигурации, от такива за малки части до големи сандъци.

Най-добрият тип съхранение зависи от типа инструменти, с които разполагате, колко са на брой, както и колко често ги използвате.

Съхранение на принадлежности в гараж

Тези, чиято работа е обвързана с по-голям набор от инструменти, често намират идеалното решение като пригодяват гаража в голямо складово помещение, работилница или сервиз. Ето няколко съвета за правилното му организиране:

  1. Използвайте дъски и куки, за да закачите най-често използваните уреди

Като монтирате вашите принадлежности на стената, може да освободите ценно пространство по пода или масата, което е особено важно в по-малки гаражи или работилници. Възможно е да използвате скоби и закачалки, за да държите различни предмети, включително гаечни ключове, клещи и отвертки.

        2. Инсталирайте рафтове или шкафове за съхранение на по-големи или по-рядко използвани уреди

Ако притежавате електрически машини, би било добре да инвестирате в шкаф, който е специално проектиран за тях и да ги държи организирани. По същия начин, ако разполагате с градински инструменти, трябва да помислите за органайзер или стенен стелаж за такъв тип уреди.

        3.Етикетирайте всичко

Поставянето на етикети ще улесни намирането на това, от което се нуждаете. Може да използвате машина за етикетиране или просто да напишете името на предмета върху парче хартиено тиксо и да го залепите към дадения контейнер.

Поддържайте чисто и организирано работното пространство. Също така е важно да поддържате чисти и инструментите си. След всяка употреба ги избърсвайте от праха и мръсотията, преди да ги приберете.

Влагата в такива помещение може да причини повреда и да доведе до ръжда или корозия. Използването на препарат срещу ръжда или силиконов спрей може да помогне за защита на предметите от корозия и да удължи живота им.

Извършвайте редовни проверки за повреда или амортизация. Така ще намалите риска от злополуки и наранявания.

Как да съхранявате инструментите си безопасно?

Правилната грижа за вашите инструменти осигурява не само организация и подреденост, но и безопасност.

Ето няколко основни правила, които да спазвате, за да избегнете повреди и наранявания:

  • отделно съхранение на различните видове инструменти – важно е да съхранявате различните видове уреди отделно. Съхраняването на инструменти с остри ръбове или върхове в чанта или джоб, без защитно покритие, може да причини повреда на други инструменти, които се намират наблизо. Затова ги дръжте в защитни калъфи или капаци;
  • използвайте отделенията по предназначение – препоръчително е да използвате предназначените отделения или органайзери за различните видове уреди, за да не се повредят, а и за да може да се ползват по-дълго;
  • заключвайте ги, когато ги прибирате и няма да ги ползвате – съхранявайте машини със заключващи механизми или други предпазни елементи в заключено положение, за да предотвратите случайно активиране;
  • подредете ги така, че да нямат досег с опасни материали и химикали – дръжте опасните материали и химикали отделно от вашите работни приспособления, тъй като може да причинят сериозни повреди върху материала, от който са изработени.

Бъдете внимателни, когато съхранявате тежки или неудобно оформени машини, за да ги предпазите от падане или причиняване на нараняване. Също така, вземете предвид размера и теглото на вашите инструменти, за да сте сигурни, че избрания от вас артикул е подходящ за тях. Търсете продукти, изработени от издръжливи материали като стомана, алуминий или твърда пластмаса.

Къде да намерим решения за съхранение и какво да знаем?

Може да намерите всякакви видове за съхранение на инструменти при различните търговци на дребно, включително онлайн магазини, железарии и центрове за материали за дома. Отделете време  да сравните цените, характеристиките и функциите им. Добра идея е да прочетете рецензии от други потребители. Това може да ви даде представа колко добре се представя продуктът, дали е издръжлив и дали си заслужава инвестицията.

Когато става въпрос за закупуване на решения за съхранение, има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че получавате най-добрия вариант за вашите нужди. Помислете дали имате нужда от преносимо или по-трайно решение.

В зависимост от вашите желания и специфична дейност, може да се наложи да потърсите решения за съхранение, които имат допълнителни функции, като колела за преносимост, ключалки за сигурност или чекмеджета и рафтове за организация. Обмислете кои от тези функции са най-важни за вас, преди да направите желаната покупка.