Шапки - страхотен аксесоар или вредител за косата?

Може ли едно от най-предпочитаните допълнения към тоалета да предизвика сериозни проблеми

29.05.2023 | 22:25 Редактор: Михаела Димитрова
Шапки - страхотен аксесоар или вредител за косата?

Шапките са фантастичен начин да предпазите главата и очите си от слънцето, помагайки за предотвратяване на слънчево изгаряне, и да предпазите цвете на косата си от избледняване. От модели с широка периферия до бейзболни, те предлагат различни предимства за кичурите и главата, когато ги носите. Да не говорим, че са чудесен завършек на целия ви личен стил. 

Но може ли носенето на шапки да увреди косата? Може ли любовта към аксесоар да е причина за косопад? Подобни въпроси започнаха да стават все по-често срещани, особено сега, когато сме на прага на лятото и по всякакъв начин ще се опитваме да се предпазим от слънцето. Плажът пък винаги изисква една красива сламена шапка с широка периферия, която освен за сянка, служи и за чудесни снимки в Instagram. 
 
Дали обаче ще трябва да се откажем от летния аксесоар в името на по-здрави и плътни кичури? По-долу разкриваме отговора на този въпрос. 
 

Може ли шапките да причинят косопад?
 
В повечето случаи шапките не причиняват и не допринасят за косопада. Изключение би било, ако шапката е изключително стегната или дразнеща, така че причинява напрежение върху кичурите и уврежда скалпа. В този случай, с течение на времето, повтарящото се напрежение върху косата и главата може да допринесе за косопад, особено ако скалпът и косъма вече са уязвими или страдате от изтъняване. 
 
Въпреки това, е доста малко вероятно носенето на шапка да доведе до загуба на коса и повечето хора, които обожават аксесоара, няма от какво да се притесняват. Всъщност, според фризьори, повечето правилно прилепнали шапки могат дори да помогнат за предотвратяването на косопад и увреждането на скалпа, като предпазват главата от елементи като UV лъчи, ниски температури и вятър.

Подобно на косопада, в повечето случаи шапките няма да причинят увреждане на косата. Многократното дърпане или опъване на косата може да доведе до накъсване или дори загуба с течение на времето. Това обаче не е типично и не е нещо, за което трябва да се притеснявате, освен ако не носите изключително тесни шапки.

Повече по темата прочетете в tialoto.bg

Снимка: Pixabay