Защо е полезно да ядем шамфъстък?

Бързо може да засити след ядене на малко количество

25.05.2023 | 14:20 Редактор: Михаела Димитрова
Защо е полезно да ядем шамфъстък?

Шамфъстъкът е ядлива зелена ядка, която представлява плод на ниско храстовидно дърво, обвит от черупка. Освен че представлява вкусно лакомство, тази ядка се използва в кулинарията и по-конкретно в сладкарството. Някои от по-известните десерти, които съдържат шамфъстък са баклава, халва и сладолед. Ядката, освен с лесно разпознаваемия си вкус и зелен цвят, носи и множество ползи за здравето. 

1. Малко калории, много протеини

Шамфъстъкът е пълноценна храна, която може бързо да засити след ядене на малко количество. Ядката има ниска калорийна стойност в сравнение с другите ядки и носи полезни мазнини, характерна черта за голяма част от тях. Шамфъстъкът съдържа високо количество протеини – в 100 грама шамфъстък има 14 грама протеини.

2. Антиоксиданти

В сравнение с други ядки и семена, в шамфъстъка се съдържат значително по-високо количество антиоксиданти. Тези вещества предпазват организма от състояния като хронично възпаление и рак. В него се намират антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които имат и други функции, освен тези на антиоксиданти. Те могат да предпазят увреждания на очите от синя светлина и да поддържат доброто зрение. Полифенолите са най-ясно изразените антиоксиданти в шамфъстъка и помагат за предпазване на организма от ракови и сърдечносъдови заболявания.

3. Витамини и минерали

Освен мазнини, в шамфъстъка се съдържат други полезни хранителни вещества като витамин В6 и калий, които имат редица здравословни ползи за организма. Витамин Б6 подпомага регулирането на кръвната захар в организма, както и образуването на хемоглобин, необходим за кръвоносната система молекула. Калият подсилва организма като регулира сърдечния ритъм и спомага за правилната функция на мускулите и нервните вериги.

Повече прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay