fallback

Откриха ново лекарство, помагащо при сърдечна недостатъчност

Медикаментът облекчава симптомите и забавя прогресията на заболяването

22.05.2023 | 20:00 Автор: Вяра Димова

Обещаващо ново лекарство дава резултати за подобряване на сърдечната функция при сърдечна недостатъчност. Този метод за лечение работи като блокира определен рецептор в организма, свързан с дихателни проблеми.

Сърдечната недостатъчност е заболяване на сърцето, при което то не е способно да изтласква необходимото количество кръв за нормалната функция на организма. Обичайно заболяването е хронично и няма крайно лечение.

Леченията са насочени към облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването и могат да бъдат медикаментозни и касаещи хранителния режим. Използва се и електрически кардиостимулатор - пейсмейкър, който подава импулси към сърцето, за да забърза функцията му.

Неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв води до натрупване на течности в сърдечно-съдовата система, което води до запушване на някои рецептори в кръвоносните съдове. Именно един от тези рецептори може да крие в себе си възможности за нов вид лечение за сърдечна недостатъчност.

Каротидното тяло е една съвкупност от рецептори, което се намира в каротидната артерия. Когато рецепторите засекат намаляване на притока на кръв и циркулацията на кислород, се активира симпатиковата нервна система – рязко се вдига кръвното налягане и дишането става учестено.  

Четете повече в Puls.bg.

fallback
Още от Любопитно
fallback