Какви са ползите от орехите за здравето?

Орехите съдържат множество полезни мазнини, фибри и витамини

16.05.2023 | 23:05 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите от орехите за здравето?

Орехите са дървесни ядки, които са обвити от твърда черупка, която съдържа ядлив плод. Орехите съдържат множество полезни мазнини, фибри, витамини и минерали, които са от съществено значение за укрепване на здравето на организма. Представяме ви 3 ползи за здравето, които орехите дават на организма:

1. Антиоксиданти

В сравнение с други видове ядки орехът садържа много по-високо количество антиоксиданти, които предпазват организма от вируси и бактерии и укрепват имунната система. В орехите се съдържа витамин Е, мелатонин и полифеноли, които действат като антиоксиданти. 

2. Омега-3

В 100 грама орехи се съдържат близо 9 грама омега-3 мастни киселини. Това са полиненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за организма - намаляват риска от сърдечни заболявания и укрепват функцията на организма. Препоръчаният дневен прием на омега-3 е до 2 грама.

3. Намалява възпалението

Полифенолите в ореха се борят с оксидативния стрес в организма, който често е причинител на възпаления, свързани със заболявания. Тези полифеноли работят заедно с омега-3 мастните кисилини, магнезия и аминокиселина, наречена аргинин против възпалението.

Повече прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay