Учени откриха причините за честото преяждане

Забелязали са съществени разлики в невронните вериги

16.05.2023 | 18:12 Редактор: Вяра Димова
Учени откриха причините за честото преяждане

При редовно преяждане мозъчните вериги за формиране на навици са свързани по различен начин от стандартния, сочат учени от университета в Станфорд. Чрез мозъчни изображения те са уточнили разликите при формирането на навици за редовно преяждане.

Характерно за преяждането е прекомерният прием на големи количества храна за малък период от време. Честото преяждане може да бъде предизвикано от множество стимули. Преяждането може да бъде механизъм, с който се справяме с чувства на тъга, стрес или недоволство. Такова поведение често може да бъде компулсивно, без контрол от този, който му се отдава.

Сходността на неудържимата нужда от храна и състояния на зависимост е породила въпроса за връзките между структурите в мозъка – при зависимости в мозъчните вериги има ключови промени, що се отнася за формирането на навици.

За анализ учените взимат изображения, направени при функционален ядреномагнитен резонанс (фЯМР). Изследван е сектор от мозъка, наречен стриатум или набраздено тяло. 

Забелязани са съществени разлики в невронните вериги в сензомоторния путамен. Връзката на тази част от стриатума е била по-силна с частите от мозъчната кора, които отговарят за движение и за усещанията. Благодарение на тази подсилена връзка някой, който има склонност да преяжда, може да усеща мириса на храната много по-силно и примамливо.

Тези наклонности се увеличават в зависимост от честотата и сериозността на преяждането в даден пример, което сочи за склонност към загуба на самоконтрол при наличие на импулс, вътрешен или външен.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay