Ще останем ли без кафе? Климатът сериозно повлия на отглеждането му

Благотворителна организация оправи призив към Великобритания за помощ

15.05.2023 | 14:20 Редактор: Вяра Димова
Ще останем ли без кафе? Климатът сериозно повлия на отглеждането му

Промените на климата ще намалят площите, налични за отглеждане на кафе, с 54 на сто до 2100 г., дори ако глобалните температури останат до нивата на международно договорените цели, гласи нов доклад, цитиран от ДПА.

Производителите на кафе от Хондурас до Етиопия заявиха, че вече страдат от дестабилизация на климата и благотворителната организация "Крисчън ейд" призовава правителството на Великобритания да помогне, като анулира исторически дългове и събере пари, за да плати за загубата и щетите от климата.

Благотворителната организация е изчислила, че повишаващите се температури и непредсказуемите условия ще намалят обработваемите площи по света, подходящи за отглеждане на кафе, с 54,4 на сто, ако глобалните температури са ограничени до 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Повече от половината кафе, приготвено и изпито в Обединеното кралство, идва от Бразилия и Виетнам, две страни, особено уязвими от изменението на климата.

Виетнам отчете най-високата си рекордна температура миналата седмица от 44,1 градуса по Целзий, докато съседните страни също страдаха от подобни крайности, информира БТА.

Повишаването на температурите, както и непостоянните валежи, болестите, сушите и свлачищата, предизвикани от климатичните промени, предизвикани от човека, заплашват да свият индустрията за кафе и да лишат от средства нейните производители.

Снимка: Pixabay