Какви ползи за организма имат ягодите?

Ето 3 от тях

14.05.2023 | 10:20 Редактор: Михаела Димитрова
Какви ползи за организма имат ягодите?

Ягодите са едни от най-популярните плодове. Те са основно пролетен  и летен плод, но се предлагат и замразени ягоди, които могат да се закупят през цялата година и да се консумират, без да се загуби свежестта им. Техният примамлив външен вид, свеж аромат и сладък вкус слагат плода сред най-хапваните, но ягодите носят и много ползи за организма. Ето 3 от тях:

1. Антиоксиданти

Едно от най-важните полезни свойства на ягодите е наличието им на антиоксиданти. Сред плодовете те са един от най-големите източници на тези вещества. Антиоксидантите могат да забавят и спрат оксидативния стрес и да отстраняват зловредни окислителни агенти в организма. Оксидативният стрес е термин, описващ състояние на прекомерно образуване на свободни радикали в организма, и може да повиши риска от сърдечно или раково заболяване. Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и работят против оксидативния стрес.

2. Витамин С

Най-ефективният антиоксидант в една ягода е витамин С. Проучвания сочат, че консумирането само на една купичка ягоди ще достави необходимата доза витамин С за деня. Витамин С е свързан и със здравето на имунната система и е от съществено значение за организма  вещество.

3. Намален кардиометаболичен риск

Резултати от проучване за антиоксиданти сочат за понижен риск от сърдечни заболявания при консумация на ягоди. При проучвания, в които в продължение на четири седмици са били консумирани ягоди, нивото на антиоксиданти е скочило, и рязко са паднали нивата на възпаление, свързани с кардиометаболитните рискове. Открита е и връзка между консумацията на ягоди и намаления риск от диабет заради свойството на плода да понижава инсулиновата резистентност на организма - повишената инсулинова резистентност е свързана с развитието на диабет тип 2.

Повече прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay