Болката в петата - каква може да е причината?

Важно за успешното лечение при болка в петата е да бъде открита точната причина за проявата ѝ

13.05.2023 | 17:50 Редактор: Михаела Димитрова
Болката в петата - каква може да е причината?

Важно за успешното лечение при болка в петата е да бъде открита точната причина за проявата ѝ. В някои случаи болката в петата може да се дължи на проблем в тазобедрените и коленните стави и след като този процес бъде овладян с локално лечение – симптомите в петата също преминават.

Чести причини за болезненост в областта на петата са плантарен фасциит, проблем с ахилесовото сухожилие, травма на глезена и поради щадене – се променя натоварването на петата, водещо до болка. Не на последно място са и заболявания на тазобедрената става и коленете. Това е причината, поради която не във всички случаи образните изследвания са достатъчни – важна е и анамнезата, както и физикалният преглед, за да се установи дали проблемът не идва от по-горе разположени структури.

При по-изразена болка сутрин, съпроводена с куцане диференциалната диагноза се насочва за хронично възпаление на ахилесово сухожилие и/или плантарен фасциит. Хроничното възпаление на ахилесовото сухожилие е свързано с изразена натоварване, след което не се дава достатъчна повичка, а последва ново натоварване. Такъв режим на свърхтрениране и липса на почивка водят и до микроувреждания на костта и мускулите.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay